Sådan opretter du et holdingselskab

23

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Et holdingselskab er et kapitalselskab, hvor du har begrænset hæftelse. Formålet med holdingselskabet er, at det skal eje aktier eller anparter i et andet selskab. Se her, hvordan du opretter et holdingselskab.

Holdingselskabet har typisk ikke nogen drift eller produktion, da det eneste formål med selskabet er at eje aktier eller anparter i andre selskaber. Holdingselskabet er derfor en passiv virksomheden, der anvendes til investering.

Selskabet ejer anparter i et datterselskab, som også kaldes for driftsselskab. Holdingselskabet bliver kaldt for et moderselskab, og det kan eje ét eller flere andre selskaber alene eller sammen med andre.

Hvordan fungerer et holdingselskab?

Et holdingselskab fungerer ved, at det har anparter eller aktier i andre selskaber, uden det har nogen drift eller produktion. Når du har et holdingselskab, ejer du derfor indirekte andre selskaber, som har en drift.

Den primære grund til at stifte et holdingselskab er, at overskuddet fra datterselskabet kan overføres skattefrit til holdingselskabet. Du kan således flytte overskuddet i sikkerhed, så kreditorer og andre ikke kan gøre krav på dette.

Hvordan opretter jeg et holdingselskab?

Opret holdingselskab på samme måde som et almindeligt selskab, uanset om der er tale om et A/S eller ApS. Det er en god idé at få en revisor eller selskabsadvokat til at hjælpe med oprettelsen, hvis du vil være sikker på, at alle informationer er udfyldt korrekt.

De fleste holdingselskaber er anpartsselskaber, og det er der god grund til. Der er et langt lavere minimumskrav til anpartsselskaber end aktieselskaber, når det kommer til startkapital. For ApS er minimumskravet til startkapital på 40.000 kr., mens det for aktieselskaber er 400.000 kr.

Opret et holdingselskab sammen med driftsselskabet

Hvis du opretter holdingselskabet samtidig med driftsselskabet, kan du gøre det uden omkostninger. Det er smart, fordi du kan bruge de samme 40.000 kr., som du indskyder i driftsselskabet, til at stifte holdingselskabet.

Det skyldes, at holdingselskabet ejer anparter i anpartsselskabet, som har en værdi på 40.000 kr. Derfor skal du ikke betale startkapitalen to gange, da anparternes værdi er 40.000 kr., og derfor kan du komme i gang med dit holdingselskab gratis, hvis det stiftes samtidig med driftsselskabet.

Samtidig er der en lang række andre fordele ved at have et holdingselskabet. Det gør sig i særdeleshed gældende, hvis du driver driftsselskabet sammen med én eller flere ejere udover dig selv. Det er lettere at sælge anparter, og hvis en af ejerne beslutter sig for at trække sig fra ejerkredsen, er dette langt nemmere.