3 tips til at gøre dit boliglån mere overskueligt

66

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Skal du ud og købe bolig? Uanset om du er helt ny på området eller om du har gjort det før, kan boliglån være en besværlig og stressende proces. Men her får du 3 tips til at gøre dit boliglån mere overskueligt, så du nemmere kan koncentrere dig om din flytning.

#1 Sæt dig på forhånd ind i, hvad dit boliglån kommer til at koste

Sæt dig ned og regn ud, hvad du kan låne til din bolig. Det gør det nemmere for både dig og bankmanden, når du skal nede og bede om et lån. Hvis du ikke ved, hvordan du regner det ud, får du herunder en kort guide:

Kort sagt, skal du sætte dig ind i 80%/15%/5%-reglen. Hvad har det med boliglån at gøre, tænker du nok, hvis du ikke har hørt om det før. Men det har alt med boliglån at gøre, og det betyder faktisk, at du kan låne op til 95% af boligens værdi.

De første 80% kan du låne gennem et realkreditlån. Det er en slags låntype, som udstedes af realkreditinstitutter. Realkreditinstituttet sælger obligationer på dine vegne, som har sikkerhed i din bolig, og det beløb realkreditinstituttet tjener ved salgene, får du til at finansiere dit boligkøb med. Ved et realkreditlån kan du vælge mellem om lånet skal være fastforrentet eller variabelt.

De næste 15% kan du låne som et almindeligt banklån.

Og hvad er de sidste 5% så? De sidste 5% af boligens værdi skal du selv kunne punge ud med. Det skyldes, at loven siger, at du maksimalt kan låne 95% af boligens værdi.

#2 Overvej, hvor risikovillig du er

Som nævnt før, kan du vælge mellem et fastforrentet eller variabelt realkreditlån. Sidstnævnte kalder vi også et flexlån. Her skal du gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er.

Ved et fastforrentet lån er du nemlig sikret mod rentestigninger, da din rente konstant ligger fast. Til gengæld får du ikke gevinst, hvis renten falder, efter du har optaget lånet. Det ville du kun gøre, hvis du har et variabelt lån i stedet, som dog til gengæld kan gøre ondt på din økonomi, hvis renten stiger.

Det korte af det lange er, at du enten selv bør undersøge eller spørge en rådgiver til råds omkring rentens fremtidige udvikling, og ud fra dette kan du så tage det bedst mulige valg mellem et fastforrentet eller variabelt lån.

Og vigtigst af alt, mærk efter, hvad du selv vil føle dig tryggest ved. Hvis du føler dig meget utryg ved et variabelt lån, selvom du regner med, at renten falder, så bør du måske stadig overveje et fastforrentet lån eller alternativt et variabelt lån med renteloft.

3# Husk også stiftelsesomkostningerne

Husk de omkostninger, der følger med, når du stifter et lån – så får du ikke et chok, når du skal til at optage et lån.

Stiftelsesomkostninger betaler du både til banken, realkreditinstituttet og staten. Stiftelsesomkostningerne dækker over:

  • Tinglysningsafgift til staten, som i 2021 ligger på 1.660 kr.
  • Tinglysningsgebyr, etableringsgebyr og stiftelsesprovision til banken.
  • Tinglysningsservice, lånesagsgebyr, kurskontraktgebyr, kurtage og kursskæring samt et gebyr ved eventuel førtidig indfrielse til realkreditinstituttet.

Tinglysningsafgiften til staten ligger fast på 1.660 kr., men stiftelsesomkostningerne til banken og realkreditinstituttet kan du faktisk forhandle. Det er derfor en god idé at undersøge tilbud fra flere forskellige banker og realkreditinstitutter, så du kan sammenligne og eventuelt forhandle med rådgiveren.