Hvad ved du om PCB?

856

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hvad er PCB? Hvis du er som mange andre danskere, så er der en meget stor sandsynlighed for, at du ikke har den fjerneste anelse. Alligevel er der rent faktisk en stor risiko for, at du kan blive udsat for det. Det kan dog være en god ide at sætte sig lige ind i, hvad det er. Alle ved efterhånden at asbest er meget sundhedsskadeligt, men PCB har ikke fået nær den samme opmærksomhed.

Hvad er PCB?

Ifølge Wikipedia beskrives PCB således: “Polyklorerede bifenyler eller PCB er en gruppe industrielt fremstillede klorerede organiske stoffer, som ikke er naturligt forekommende. der blev udviklet i 1920’erne, og især blev brugt i elektronikindustrien. Der er ofte PCB i vinduesfuger, der stammer fra årene 1950 til 1977”

Det vil altså sige, at hvis du bor i et hus, der er opført mellem 1950 og 1977, hvor en meget stor del af de danske parcelhuskvarterer blev opført, så kan dit hus være i risikozonen. Det kan være ganske alvorligt, for det der ikke lige står i ovenstående Wiki beskrivelse, er at stoffet kan være ganske giftigt. Det kan eksempelvis forårsage leverskader som kan være forstadier til kræft – PCB kan med andre ord være kræftfremkaldende. Det er dog samtidig vigtigt at understrege, at det hænger meget sammen med den mængde man er udsat for.

Hvad kan man gøre?

Hvis man gerne vil beskytte sig mod PCB, findes der generelt to måder at gøre dette på, den ene er meget dyr, og den anden er lidt mere til at få til. Vi starter med den lette.

Man kan ganske enkelt forsegle PCB’en, hvilket betyder, at man holder det inde. Det er ganske enkelt, da der skal males med noget specielt forseglingsmiddel, der holder på om mod 99% af det giftige stof. Du kan læse mere om PCB forsegling her.

Den anden og lidt dyrere metode er ved at skifte alle vinduerne i huset. I nogle tilfælde er det dog brugt andre steder end i vinduesfuger, så selvom det er den dyre løsning, er det ikke altid at det er tilstrækkeligt.

På DinGeo.dk kan du tjekke sin adresse, og se om dit hus kan være i farezonen.