Sådan fungerer en varmepumpe

314

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Når du køber en varmepumpe, køber du i princippet et varmeanlæg. Varmepumpen fungerer ved, at den optager energi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau. Det lukkede kredssystem, som befinder sig i varmepumpen, anvender et kølemiddel og en kompressor, som omsætter varmen til en højere temperatur, der kan anvendes til at opvarme boligen.

Processen er stort set den samme, som når et køleskab køler luften ned, men i stedet for at føre energien ud af køleskabet, føres den nu ind i din ejendom i stedet, så den bliver opvarmet. Du kan få en varmepumpe på abonnement her, hvis du ikke føler, at du er tilpas ved at installere det på egen hånd.

Disse komponenter er der i varmepumpen

Grundlæggende består varmepumpen af følgende dele:

  1. En fordamper, der optager varmen
  2. En kondensator, som afgiver varmen
  3. En kompresser, der anvendes til at hæve temperaturen
  4. En termoventil, der anvendes til at regulere kølemidlet

Hvordan virker min varmepumpe?

Varmepumpen fungerer ved, at fordamperen optager den energi, som er i omgivelserne. Det kan være jorden, udsugningsluften eller udeluften. Kølemidlet får det til at koge, så det fordamper, hvorefter dampen presses igennem kompressoren, som gør det mere kompakt. Derved hæves trykket, og temperaturen stiger efterfølgende.

Kølemidlet afgiver varme i kondensatoren, hvor det igen afkøles og bliver til væske, som løber igennem termoventilen. Efterfølgende ryger det tilbage i fordamperen, hvorefter processen gentages.

Varmepumpe som sekundær eller primær varmekilde

Uanset, hvor stort dit hjem, eller den bygning du ønsker at opvarme er, kan du anvende en varmepumpe. Du skal blot sikre dig, at den rent faktisk kan opvarme rummet. Hvis ikke den kan det, kan du i stedet vælge at investere i en varmepumpe, som kan fungerer som sekundær varmekilde, hvorfor du sparer penge på varmeregningen, da det er billigere at opvarme et rum med en varmepumpe end med eksempelvis fjernvarme.