4 ting, du skal vide om mousserende vin

42

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Mange kender til bobler, og mange kender til champagne. Mousserende vin er dog et knap så kendt udtryk, selvom de faktisk dækker over både bobler og champagne. Vi har derfor her samlet 3 ting, du skal vide om mousserende vin.

Hvad er mousserende vin?

Mousserende vin er kort fortalt en vin med kulsyre. Den bliver lavet ved at udføre endnu en fermentering/gæring, når vinen faktisk er færdig. Når man laver vin, tilsætter man gær til saften, som så omdanner saftens naturlige sukker til alkohol – og det udskiller samtidig kuldioxid. Det giver en vin, som vi kender den – en vin uden kulsyre. Hvis man gerne vil lave mousserende vin, skal den udsættes for endnu en fermentering/gæring. Det gør man ved at hælde vinen på f.eks. flaske og så tilsætte lidt gær og sikker og så lukke flasken tæt til. Gæren omdanner så sukker til alkohol, men denne gang bliver kulsyren i vinen – og det bliver til en mousserende vin.

Hvad er champagne?

Al champagne er mousserende vin, men ikke al mousserende vin er champagne. Champagne er nemlig en mousserende vin fra en specifik region i det nordøstlige Frankrig, som hedder Champagne. Der findes mousserende vin fra mange andre steder i verden, men disse kaldes altså af gode grunde mousserende vin og ikke champagne.

Hvordan smager man på mousserende vin?

Når man skal smage mousserende vin, bliver alle sanserne sat på prøve.

Farverne kan variere helt fra bleggul til rødlig, men det er vinens bobler, der er det mest interessante. Mousserende vin af høj kvalitet har bobler, der bevæger sig op mod overfladen i små kæder – og boblerne bør ikke eksplodere på din gane, som en slurk sodavand gør.

Boblerne frigiver i sig selv aromaen, og der skal derfor ikke hvirvles med glasset, når der skal duftes til vinen. En mousserende vin har en tendens til at være lidt mere afdæmpet end de almindelige vine, men man vil kunne finde både frugtaromaer, citrusnoter og måske endda en let blomsteragtig duft.

Mousserende vin kommer til live i ganen. Man mærker sødmen på tungen – og herefter kan man finde noter af f.eks. æble, pære, vanilje. Mousserende vin indeholder også smage af bl.a. gær, kiks og nøddeagtige toner – og så indeholder den meget lidt garvesyre, hvilket betyder, at den generelt har en subtil finish og i mange tilfælde en nærmest cremet konsistens.

Hvad passer godt til en mousserende vin?

Det gode ved mousserende vin er boblerne og den høje syre. Det bidrager til at rense munden og skærer også igennem de fede komponenter i maden. Mousserende vin kan derfor bruges til stort set alle retter, og det er derfor en rigtig god vin til flerretters menuer. Hvis man skal være mere specifik, kan man dog sige, at boblerne generelt går godt til skaldyr og fisk, men også er et hit til f.eks. krydret, asiatisk mad.

Hvis du gerne vil prøve nogle lækre bobler fra Danmark, så kan du med fordel prøve dansk mousserende vin fra vingård i Jylland.