Behandling af gigt

733

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Gigt – alene ordet kan få det til at løbe koldt ned at ryggen på mange. Gigt er bestemt heller ikke noget at spøge med, ikke mindst fordi det langt fra er alle former for gigt, der kan behandles. De fleste typer kan der medicines for, men i de fleste tilfælde vil det blot holde symptomerne nede i en periode. Slidgift kan behandles med udskiftning af ødelagte led, som man kender det med udskiftning af hofter. Der er dog også mange typer af gigt, der ikke kan behandles, men hvor der kun kan lindres.

Hvor kommer gigt fra?

Der findes mere end 200 forskellige former for gigt, og mange af dem ved man ikke hvor kommer fra. Ifølge netdoktor kommer ordet fra tysk og betyder “det at blive forhekset”, hvilket er en god betegnelse, hvis man ikke kan spore oprindelsen af lidelsen. En del typer af gigt kommer på grund af ændringer i bevægeapparatet, hvilket kan skyldes alt fra alder til overbelastninger. Slidtgigt rammer rent faktisk omkring 80% af alle over 50 år.

Hvordan behandler man gigt?

Som skrevet, er der mange typer af gigt, man ikke kan behandle. For langt de fleste findes der dog ting, der kan være med til at lindre smerten og holder symptomerne nede. Samtidig er der flere ting man selv kan gøre.

En af de bedste ting man kan gøre forebyggende, er at sørge for at være aktiv og dyrke motion. Især hvis man gerne vil slippe for slidgigt, er det essentielt, at ens muskelstyrke støtter led og knogler.

En måde at behandle nogle former for på er i kompressionsmaskiner som disse. Kompression (som du måske kender fra kompressionsstrømper, som mange bruger til løb), betyder at man øge blod gennemstrømningen gennem kompression (altså at trykke sammen). Gigt resulterer ofte i væskeansamlinger, og kompression kan være med til at afhjælpe disse væskeansamlinger.

Gigt medfører i de fleste tilfælde muskelømhed på grund af spændinger, og kompression og massage kan være med til at fjerne denne ømhed.