Derfor er god mundhygiejne vigtigt for dig

103

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

De fleste af os vil gerne bevare et sundt tandsæt hele livet. Dels fordi det er pænere og dels fordi det kan være dyrt at få foretaget operationer eller skiftet tænderne med kroner, broer eller gebis.

Hvis du ønsker at bevare et sæt sunde tænder og sundt støttevæv omkring det, er det vigtigt, du opretholder en god mundhygiejne, som er med til at sikre de rette forhold på og omkring tænderne.

Helt basalt går det at opretholde en god hygiejne i munden ud på at fjerne plak fra tænderne. Plak er er det bakterier, som lægger sig på tænderne, hvorfra det altså langsomt ’ætser’. Ikke som man ser det på film, men langsomt over tid, kan ikke fjernet plak tære på tanden og dens emalje, hvilket kan skabe huller. Huller i tænderne er det, som kaldes caries hos tandlægen, men plak kan også medvirke til tandkødsbetændelse samt betændelse i støttevævet, altså det som kaldes parodontose.

Derudover, så betyder en god mundhygiejne jo altså, at dine tænder ser flottere ud, og at dine ånde ikke lugter dårligt. Disse mere forfængelige årsager vejer helt naturligt meget tungt hos de fleste.

Hvordan fjerner man så plak? Vores tandlæge i Greve anbefaler, at man børster sine tænder to gange dagligt (morgen og aften) af minimum to minutter hver gang. Det er vigtigt, at man kommer rundt i hele munden og får børstet alle tænder, tandkød og flader – men uden at børste for hårdt! Det er dertil vigtigt, at den tandpasta, som man bruger, indeholder fluor.

Fordi det kan være svært at komme ind i alle mellemrum imellem tænderne, anbefales det også at bruge tandtråd eller interdentalbørster (mellemrumsbørster). Dette for at komme ind i mellemrummet mellem tænderne.

Husk at mange kan få glæde af at skifte til en elektrisk tandbørste. Disse fjerner mere plak, indikerer ofte, hvis man børster for hårdt og har også i nogle tilfælde en indbygget timer-funktion, så den giver lyd, når man skal børste en ny zone i munden, inden den markerer, når der er børstet i to minutter.