Er en nær gået bort? Husk at tale med dit barn om at miste

200

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Det kan være et stort og svært emne at tale om. Men døden er en uundgåelig ting i livet, og fordi den er så svær at forstå for de mindste, har de behov for en, som kan guide dem.

Det kan du som forældre gøre, når du bruger en begravelsesservice til de praktiske arrangementer omkring begravelsen, mens du tager dig tid til at være sammen med familien.

For et yngre barn, der ikke har samme rationelle tankegang som et voksent menneske, er døden en meget abstrakt størrelse at skulle forholde sig til. Den ene dag har man noget, den næste er det væk.

Netop det abstrakte i det gør, at mindre børn ikke nødvendigvis vil reagere på same måde med gråd som vi voksne, der forstår situationen, gør.

Men de fleste yngre børn vil alligevel kunne fornemme, at noget ikke er rigtigt, og at bedstefar eller bedstemor måske ikke er der mere, men skal se at komme tilbage. Men det gør de bare ikke.

Her er det vigtigt, at man ikke lyver for sine børn. Lad være med at love dem, at ”de snart kommer igen” eller andet. Forklar i stedet for meget pædagogisk, at de har haft et godt liv, men skulle videre til himlen. Det kan være svært at forstå, men her kan man som forældre relatere til f.eks. et kæledyrs død eller lignende. Altså en situation, hvor noget gik bort og ikke kom igen.

Barnet vil med stor sandsynlighed have svært ved at acceptere, at sådan er tingene nu engang. Og her er det vigtigt, at man giver plads til barnets følelser, uden dog at tage patent på den endegyldige sandhed. Fortæl det som det er, men lad være med at gennemtrumfe realiteterne, hvis dit barn har fundet en fortælling, der gør situationen mere håndterbar.

Sørg dog altid for, at dit barn forstår, at det er okay at græde og være ked af det – at det er en helt almindelig reaktion. Det vigtigste er, at barnet føler, det kan komme og snakke om tingene, så det ikke går med noget ubearbejdet inde i kroppen.

Tag derfor en sund snak, gå forrest og vis det hele er okay – både tårerne, afsavnet og visheden om, at det hele bliver okay igen.