Flere er ordblinde, end man tror

395
Flere er ordblinde, end man tror

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Kender du en ordblind, så står du måske ikke alene med sådan et bekendtskab. Mange danskere er nemlig ikke specielt dygtige til hverken at læse eller skrive, og det skylder altså desværre ordblindhed. Voksne får i disse tider pludselig af vide på deres uddannelser eller jobs, at de er ordblinde – og naturligvis altid har været det. Det kan ske ved en større opgave, der skal afleveres, hvor læserne langt om længe opdager problemerne. Det kan få mange svage læsere til at få en aha-oplevelse, hvor det endelig går op for dem, at det er grunden til deres læse- og skrivevanskeligheder i den tidlige barndom og ungdom.

I stedet for blot at acceptere deres handicap vælger mange at gøre noget ved det og forsøge at lære på ny. Der findes heldigvis en masse værktøjer, så folk med læse- og skrivevanskeligheder – også som voksne – kan blive lige så ”velfungerende” som personer, der ingen problemer har. Det kan lyde lidt hårdt eller voldsomt at kalde det velfungerende, men mails og skrevne dialoger er en stor del af arbejdslivet for de fleste. Derfor er det også mere eller mindre en nødvendighed at kunne læse og skrive for at føle sig som en del af arbejdspladsen og samfundet i det hele taget.

Med den morderne teknologi er det både blevet mere ekskluderende at være ordblind, men det er samtidig også blevet lettere at lære de mest basale ting hjemmefra, så man ikke fremstår udvidende og akavet i offentlige sammenhænge. MV-nordic har gjort det muligt at lære at læse ved hjælp af CD-ORD.

Det er ikke kun velegnet til personer, der har svært ved deres dansk. Programmet kan også bruges til fremmedsprog, hvis du eksempelvis ikke er stærk i engelsk. Programmet kan nemlig være med til at udvide dit ordforråd, så du nemmere kan begå dig i diverse samtaler, når du er udenlands. Der findes næsten ikke noget værre end at stå i den lokale kiosk i udlandet, hvis man ikke kan huske, hvad en pose mandler hedder på engelsk. Med et styrket ordforråd får du nemmere ved at begå dig på engelsk.