Undgå skimmelsvamp i hjemmet

762
skimmelsvamp

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hvis man ikke sørger for at have et ordentligt indeklima, kan man risikere at få besøg af en meget ønsket gæst, nemlig skimmelsvampen. Vi vil her i artiklen forsøge at komme med nogle tips og informationer om skimmelsvamp og hvordan du kan undgå eller hvordan du kan behandle hvis du har fået skimmelsvamp. 

Hvad er skimmelsvamp? 

Skimmelsvamp består af bittesmå mikroorganismer som danner små farvede plamager, som vokser sig større og større, hvis de ikke bliver behandlet.
Der findes omkring 13 forskellige bygningsrelaterede skimmelsvampe, dvs. Svampe der vokser på bygningsmaterialer, det kan være på tapet, i støv, på træ, i vinduet, eller andre meget fugtige steder af naturmaterialer. Skimmelsvampen trives nemlig bedst i meget fugtige områder. 
Når de når en vis størrelse, begynder de at sende spore ud i luften, som er deres frø, som gør at de kan vokse andre steder. 

Hvorfor er skimmelsvamp sundhedsskadeligt? 

De er skadelige fordi de udsender nogle stoffer, som nogle mennesker reagerer dårligt på. Det er ofte pga. Allergener at man bliver syg af. Der skal nemlig store mængder til før end at svampensgiftstoffer er skadelige. 
Der kan dog være lugtgener ved skimmelsvamp så kan være ubehagelige men ikke direkte skadelige.  

Sådan undgår du at få skimmelsvamp 

Hvis du vil undgå skimmelsvamp kan det anbefales at du tørre tøj udenfor, da vasketøj har en høj fugtighed, som giver meget fugt i rummet. Ander grunde til skimmelsvamp kan være  

  • I forbindelse med om- eller tilbygning 
  • I forbindelse med udførelse af malingsarbejde 
  • Sprungne eller utætte vand- og varmerør 
  • Utætte afløbs- og nedløbsrør og tagrender, der løber over 
  • Vandskader 
  • Fugt fra jorden 
  • Dårlig eller ingen ventilation af tag og lette ydervægge 
  • Defekte vinduer 
  • Kuldebroer 
  • Manglende udluftning 

Især det sidst nævnte punkt er vigtigt at have styr på. Det anbefales at du lufter ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk, i 5-10 minutter af gangen. Grunden til man siger 5-10 minutter, er fordi så undgår man at ens gulv, loft og vægge bliver kolde og derfor mere fugtige, samtidigt med du får skiftet den dårlige luft ud med ny frisk luft. Det er en god ide at slukke for sine termostater på radiatorerne, da de ellers vil skrue op for varmen når de kan mærke det bliver koldere.