Disse begravelsesritualer har vi i Danmark

482

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Vi har lovgivning omkring begravelser i Danmark

En begravelse håndteres på forskellig vis, alt efter hvor du er henne i verden. I denne artikel vil vi gennemgå de begravelsesritualer, vi følger i Danmark. Først vil vi gennemgå de mest sigende punkter i bekendtgørelse af lov om begravelse og ligbrænding – altså hvilke lovpligtige krav, man skal overholde, når man skal udføre en begravelse.

I første kapitel af lovgivningen fremgår det, at liget enten skal begraves eller brændes, og at begravelsespladsen skal være godkendt af kirken. Hvis liget skal brændes, skal handlingen udføres et sted, der er godkendt af kirkeministeren. Det er tilladt at sprede asken over søs, hvis den afdøde har efterladt et skriftligt ønske om dette, eller hvis der ikke hersker nogen tvivl om, at det var den afdødes ønske.

Skal asken spredes andre steder, er det lovpligtigt, at kirkeministeren har godkendt stedet.

Vi kontakter en bedemand

Om det decideret er et ritual at kontakte en bedemand, er muligvis diskuterbart. Men det er i hvert fald en stor tendens.

Det kan nemlig være rigtig hårdt, selv at skulle håndtere alt det, der følger, når man mister. Det første, man skal gøre, når man finder personen livløs, er at kontakte en læge. Lægen skal bekræfte, at den afdøde er gået bort og skrive en dødsattest.

Derefter skal dødsfaldet meldes til begravelsesmyndigheden, og de skal modtage dødsattesten fra dig. Derefter kommer alle de praktiske beslutninger vedrørende begravelsen. Det er her, mange vælger at kontakte en bedemand, som kan hjælpe med disse beslutninger.

Hvad end du skal bruge en bedemand i vejle, i Aarhus eller på Sjælland, så skal du nok finde en. Det vigtigste er bare, at du samarbejder med en, du føler dig tryg ved.

Vi ringer med kirkeklokkerne, bærer kisten og smider jord på den afdøde

Der er stor tradition for, hvordan en begravelse udføres i Danmark. Det er fx en norm at kisten bæres ud af kirken af familiemedlemmer (oftest mænd) efter ceremonien. Derefter holder præsten en tale ved graven og smider jord på kisten, mens han siger de famøse ord: “Af jord er du kommet, til jord skal du blive, og af jord skal du igen opstå.”.

Derefter synges der, og den nærmeste familie placerer sig foran gravstedet, hvor resten af deltagerne går forbi, giver hånd og kondolerer.

Hvis der er tradition for det på stedet, så ringer kirkeklokkerne både før og efter begravelsen/bisættelsen. Tidspunkterne varierer dog fra kirke til kirke.

Efter opholdet på kirkegården mødes de deltagende ofte et sted, der er planlagt af den afdødes nærmeste familie. Her spises og drikkes der ofte, mens der holdes taler, og man mindes den afdøde.