Vidste du, at du kan træne din hukommelse?

1288
Concentrated bearded young man using laptop while his friends studying together

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hukommelsen – eller nærmere betegnet arbejdshukommelsen – er selve fundamentet for læring. Den er nødvendig for at gennemføre en række mentale aktiviteter som fx at læse, regne og løse opgaver eller udfordringer.

En god hukommelse hjælper børn og voksne i hverdagen

Tegn på en svag arbejdshukommelse er fx, at man har svært ved at koncentrere sig, let lader sig distrahere, har en kort opmærksomheds-spændvidde og problemer med at lytte. Det er en helt klar fordel for både børn og voksne at have en god arbejdshukommelse, så vi lettere kan holde fokus på opgaven og håndtere distraktioner, som der findes meget af både i skolen, på job og derhjemme. Hukommelseskapaciteten topper, når vi er 26 år og begynder derefter langsomt at blive mindre. Det er dog først omkring 60 års alderen, at arbejdshukommelseskapaciteten bliver nævneværdigt dårligere.

Hukommelsestræning er effektivt

Derfor er det ekstra godt at vide, at det rent faktisk nytter at træne sin arbejdshukommelse. Forskningsresultater peger nemlig på, at hjernens plasticitet aktiveres ved kognitiv træning, og at effekten har overføringsværdi, dvs. effekt på andre opgaver end de trænede. Efter arbejdshukommelsestræning har man eksempelvis set forbedringer i forhold til problemløsningsevne og matematisk evne. En god og veltrænet arbejdshukommelse gør det det nemt at holde og bearbejde en begrænset mængde informationer i kort tid som fx at huske et telefonnummer eller følge en instruktion. Rigtig mange opgaver både af større eller mindre omfang fordrer, at man har en veludviklet arbejdshukommelse.

Hvordan træner man så sin hukommelse?

– og ikke mindst hvordan træner man sine børns hukommelse? MV Nordic har udviklet et spil, der hedder Hukommelsesleg Flex, som er til børn fra 4 år og voksne. Hukommelsesleg Flex træner arbejdshukommelsen via en række øvelser, som gør det sjovt og overskueligt for brugeren ved hjælp af blandt andet en logbog, belønning og evaluering undervejs. I programmets junior-del for de 4-12-årige vælger barnet sin egen figur og det spilunivers, der skal danne rammen om legen, fx cirkus, by, dinosaurer og på landet. I Senior-delen (større børn, unge og voksne) udgøres spiluniverset af en spilleplade, hvor man vælger farve på sin spillebrik. Skoler og institutioner kan købe abonnement på spillet og oprette effektive og sjove træningsforløb for børnene, hvor sværhedsgraden løbende bliver tilpasset. Som privatperson kan du også købe abonnement eller få en 30 dages prøveperiode.