Fordele og ulemper ved at arbejde hjemmefra

39

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Mange har på grund af Covid-19 i år skullet lære at arbejde på en helt ny måde og på en helt anden arbejdsplads, nemlig derhjemme. Mange har hurtigt vænnet sig til det og har måske endda fået en ny forkærlighed for hjemmearbejde, imens andre hellere vil være på arbejdspladsen. Vi har derfor i denne artikel taget et kig på fordelene og ulemperne ved at arbejde hjemmefra.

Fordele ved hjemmearbejde

Når man arbejder hjemmefra, har man mulighed for at tilrette sin arbejdstid mere fleksibelt. Det kan hjælpe med at få arbejde, fritid og familieliv til at gå op i en højere enhed.

Derudover sparer man naturligvis også penge på transport frem og tilbage. Det er penge, som man kan bruge på mange andre ting.

Man har også mulighed for at få arbejdsro til større opgaver, og for mange er det faktisk nemmere at arbejde effektivt, når man arbejder hjemme i ro. Det forudsætter dog, at man har de samme muligheder hjemmefra, som man har på kontoret. Det kan man få, hvis man f.eks. har hosted desktop, så man kan tilgå alle filer hjemmefra.

Hvis man arbejder hjemmefra frivilligt, kan det også opleves som en tillid fra arbejdsgiverens side, idet man faktisk arbejder uden opsyn.

Ulemper ved hjemmearbejde

Når man arbejder hjemmefra, kan det også være svært at holde fri, da arbejdet hele tiden ligger og venter inde på computeren. Det kræver derfor god planlægning og selvdisciplin, så man ikke ender med at arbejde enten for meget eller for lidt.

I nogle tilfælde kan det også være svært at finde arbejdsro, hvis familien er hjemme, når du arbejder. Det kræver derfor en arbejdsplads, hvor man kan lukke af for distraktioner som andre familiemedlemmer, når man skal arbejde. Det kan f.eks. være et kontor, hvis man er så heldig – ellers skal der laves regler for, hvornår børn og andre familiemedlemmer må forstyrre.

Hvis ikke alle medarbejdere arbejder hjemmefra, kan det faglige og sociale netværk med kollegaer og chefer blive svækket – og man kan også gå glip af uformelle informationer og sparring på arbejdspladsen, når man ikke er fysisk til stede. Man kan hurtigt blive glemt. Her er det vigtigt at gøre brug af de mange online kommunikationskanaler, så man altid kan komme i kontakt med hinanden.

Kontormøbler har stor betydning for arbejdsmiljøet, og det er ikke altid, at man har de bedste kontormøbler i hjemmet – specielt hvis man normalt ikke bruger den store tid på hjemmekontoret. Man kan derfor risikere at få smerter og ømhed, når man dag ud og dag ind sidder i dårlige kontormøbler. Det kan derfor være en god idé at investere i møbler til kontor i god kvalitet.