Hvad er ikke-destruktiv prøvning?

421

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hvad er ikke-destruktiv prøvning?

Ikke-destruktiv prøvning kendes også under betegnelsen NDT (non-destructive testing). Det er en form for test, som kan udføres på forskellige komponenter, fx mad og elektronik. Samtidig sikrer metoden, at man ikke beskadiger produktet under testning.

Hvorfor bruges det?

Ikke-destruktiv prøvning er smart, fordi det scanner et givent objekt uden at gøre skade på det, eller overhovedet at røre det. Men hvordan? Tænker du måske. Du kender sikkert x-ray maskiner fra lufthavnen. Dette er en form for ikke-destruktiv prøvning, hvor personalet afslører dit indhold i kufferten uden at åbne den eller overhovedet at røre ved den.

Ikke-destruktiv prøvning kan desuden afsløre en komponents sammensætning af materialer, afsløre eventuelle fejl – også de inden i produktet, som ikke kan ses med det blotte øje – det giver et totalt og komplet billede af komponentens ydre og indre tilstand.

Det smarteste af det hele er naturligvis, at det testede objekt ikke bliver belastet fysisk eller får beskadiget sine egenskaber, når det gennemgår ikke-destruktiv prøvning.

Man kan bruge ikke-destruktiv prøvning både før, under og efter konstruktionen af en maskine. Ikke-destruktiv prøvning udføres altså ikke kun på færdige produkter.

Hvilke typer af ikke-destruktiv prøvning findes der?

Alt efter hvilken komponent, man skal undersøge, kan man bruge forskellige former for ikke-destruktiv prøvning.

Nogle af de meste anvendte metoder er visuel prøvning, røntgenprøvning – som du sikkert kender fra hospitalet – ultralydprøvning, som du sikkert forbinder med graviditet, hvirvelstrømsprøvning, penetrantprøvning, magnetprøvning og andet.

Alle metoder er forskellige, men har det ikke-destruktive element til fælles.

Hvad er et konkret eksempel på ikke-destruktiv prøvning?

Et konkret eksempel på hvor man kontinuerligt bruger ikke-destruktiv prøvning, er i vindmølleindustrien.

Man kontrollerer fx vindmøllers tilstand gennem radiografi som ikke-destruktiv prøvning. Dette kan afsløre, om der er nogle produktionsfejl. Ved tidligt at afsløre produktionsfejl har man mulighed for at spare mange penge.

Vindmøller kan dog også undersøges ud fra andre ikke-destruktive prøvninger. Disse er fx magnetprøvning, ultralydsprøvning og andre.

Har du en virksomhed, som kunne have fordel af ikke-destruktiv prøvning, kan I vælge at kontakte Magnatek, som er eksperter inden for området. Du kan læse mere om, hvad de tilbyder her.